Muffiny z ricottą i czekoladą
Szukając pomysłu na jakieś smaczne spożytkowanie napoczętego opakowania ricotty, natknęłam się u Arabeski na ten przepis. Muffinki z dodatkiem tego włoskiego twarożku okazały się puszyste i delikatne, a czekolada doskonale wzbogaciła ich smak :)
MUFFINY Z RICOTTTĄ I CZEKOLADĄ
(10 sztuk)
1 jajko,
75ml oleju,
150g sera ricotta,
200g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
130g cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego (np. domowej roboty lub kilka kropli aromatu waniliowego),
50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jajko roztrzepać z olejem, wanilią i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem, połączyć z masą serową za pomocą trzepaczki (mogą pozostać grudki). Dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć ciasto. Piec około 20-25 minut.