Tarta z brzoskwiniami w galaretce
Nie na darmo ktoś powiedział, że tarty należą do ciast lekkich i niskokalorycznych, ale szczególną ich zaletą jest duża różnorodność. Wystarczy w przepisie zmienić brzoskwinie na morele lub sliwki, a czeresnie na wisnie i tak powstają ciasta różne, choć tak samo doskonałe.
Przykładem jest tarta z świeżymi brzoskwiniami, ale równie dobrze możecie dodać inne sezonowe owoce, które lubicie. Najważniejsze aby ciasto kruche było dobre.
I tym letnim przepisem żegnam się do końca wakacji. Zapraszam do korzystania z przepisów i dyskusji.
Do zobaczenia we wrześniu !
Składniki na ciasto:
- 320 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g zimnego masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru lub drobnego cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka smietany /opcjonalnie/
Składniki na farsz:
- 1,20 kg świeżych brzoskwiń
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki białego cukru
- 1 op. galaretki brzoskwiniowej lub morelowej
Wykonanie:
- Mąkę, sól, proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, wymieszać w malakserze lub posiekać nożem.
- Cukier utrzeć z żółtkami dodać do mieszaniny.
- Jeśli ciasto jest za suche można dodać smietanę.
- Wyrobić ciasto, uformować kulę i schłodzić 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować o średnicy formy do tarty posmarowanej masłem.
- Na spód ciasta wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C przez 15 minut.
- Po tym czasie usunąć obciążenie wraz z papierem do pieczenia i piec jeszcze 15 minut do zarumienienia.
- Odstawić do wystudzenia.
- Brzoskwinie umyć, zostawić 3 lub 4 do dekoracji. Pozastałe zalać wrzątkiem na 30 sekund następnie przełożyć do zimnej wody, w ten sposób łatwo schodzi skórka.
- Przekroić na połówki, usunąć pestki i obrać ze skórki.
- Pokroić na małe kawałki dodać masło i cukier, krótko przysmażyć.
- Na upieczony spód tarty wyłożyć podsmażone brzoskwinie.
- Galaretkę wymieszać w 1 szklance gorącej wody, wystudzić w temp. pokojowej.
- połową galaretki zalać kawałki brzoskwiń, wstawić na 30 minut do lodówki.
- Pozostałe brzoskwinie pokroić i udekorawać wierzch tarty.
- Wylać pozostałą galaretkę.
- Schłodzić w lodówce do zastygnięcia galaretki.
Smacznego ?