Tarta z brzoskwiniami w galaretce

Tarta z brzoskwiniami w galaretce

Nie na darmo ktoś powiedział, że tarty należą do ciast lekkich i niskokalorycznych, ale szczególną ich zaletą jest duża różnorodność. Wystarczy w przepisie zmienić brzoskwinie na morele lub sliwki, a czeresnie na wisnie i tak powstają ciasta różne, choć tak samo doskonałe.

Przykładem jest tarta z świeżymi  brzoskwiniami, ale równie dobrze możecie dodać inne sezonowe owoce, które lubicie. Najważniejsze aby ciasto  kruche było dobre.

I tym letnim przepisem żegnam się do końca wakacji. Zapraszam do korzystania z przepisów i dyskusji.

Do zobaczenia we wrześniu !

Zdjęcie - Tarta z brzoskwiniami w galaretce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g zimnego masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka smietany /opcjonalnie/

Składniki na farsz:

  • 1,20 kg świeżych brzoskwiń
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej lub morelowej

Zdjęcie - Tarta z brzoskwiniami w galaretce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z brzoskwiniami w galaretce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę, sól, proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, wymieszać w malakserze lub posiekać nożem.
  2. Cukier utrzeć z żółtkami dodać do mieszaniny.
  3. Jeśli ciasto jest za suche można dodać smietanę.
  4. Wyrobić ciasto, uformować kulę i schłodzić 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować o średnicy formy do tarty posmarowanej masłem.
  6. Na spód ciasta wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C przez 15 minut.
  8. Po tym czasie usunąć obciążenie wraz z papierem do pieczenia i piec jeszcze 15 minut do zarumienienia.
  9. Odstawić do wystudzenia.
  10. Brzoskwinie umyć, zostawić 3 lub 4 do dekoracji. Pozastałe zalać wrzątkiem na 30 sekund następnie przełożyć do zimnej wody, w ten sposób łatwo schodzi skórka.
  11. Przekroić na połówki, usunąć pestki i obrać ze skórki.
  12. Pokroić na małe kawałki dodać masło i cukier, krótko przysmażyć.
  13. Na upieczony spód tarty wyłożyć podsmażone brzoskwinie.
  14. Galaretkę wymieszać w 1 szklance gorącej wody, wystudzić w temp. pokojowej.
  15. połową  galaretki zalać kawałki brzoskwiń, wstawić na 30 minut do lodówki.
  16. Pozostałe brzoskwinie pokroić i udekorawać wierzch tarty.
  17. Wylać pozostałą galaretkę.
  18. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia galaretki.

Smacznego ?

Zdjęcie - Tarta z brzoskwiniami w galaretce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów