Puszysta babka grejpfrutowa, podana z dużą ilością sosu karmelowego hm pasują do siebie idealnie. W dodatku jest bardzo prosta do zrobienia i szybko też znika z talerza :-) pozostają tylko okruchy... Polecam
Sernik przypominającego trochę w smaku brownie - w dodatku bardzo sycący :-) i jaki pyszny ... naprawdę ciężko się od niego oderwać jak jest się smakoszem czekolady ... Polecam
Kawowa babka z dodatkiem dość grubej warstwy polewy czekoladowej to pyszne zestawienie moich ulubionych smaków. Właściwie babkę można posypać cukrem pudrem i również smakuje wyśmienicie, ale jak szaleć to szaleć. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na te odrobinę luksusu.... tak jest bardziej świątecznie.
W środku tworzy się coś na kształt budyniu, a na wierzchu jakby biszkopcik. Wszystko razem tworzy delikatne, smaczne deserowe ciacho. Przepis wypatrzyłam na blogu Caketime i, co mi się prawie nigdy nie zdarza, natychmiast przystąpiłam do pracy nad nim ;-)
Już raz podobnie było. Tym razem czekoladowe ciasto bez jajek w połączeniu z kremem na bazie chałwy. Połączenie czekolady i chałwy uważam za cudowny związek, więc jest szansa, że za czas jakiś pomyślę o kolejnym...
Mąż uwielbia karmel i wanilię, więc wiadomo było, że tort po prostu MUSI być w tych smakach i na pewno będzie MEGA słodki... Hm, co tu zrobić, żeby nie był aż za słodki? Zrównoważyć karmel... mascarpone! Wyszło... mmmmm.... pycha! Nie ma co kłamać - było i tak SŁODKO, ale waniliowa masa mascarpone jest przewspaniała, bita śmietana ze śmietanki 30% jeszcze lepsza... Cudo!
W koszyku z owocami leżały trzy baaardzo dojrzałe banany, których stan wymagał natychmiastowego działania. To był ostatni dzwonek, żeby coś z nimi zrobić. Początkowo myślałam o chlebku bananowym, ale (...) znalazłam przepis na coś znacznie lepszego. Na wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto z dodatkiem bananów i czekolady, bardzo proste w przygotowaniu.
Miłośniczką chałwy jestem od urodzenia. Nie potrafię przejść obok niej obojętnie. Ostatnio w sklepie wpadła mi w ręce i już jej nie wypuściłam. Powędrowała prosto do koszyka;)
Szybkie do przygotowania ciacho, które będzie idealnym dodatkiem do kawy. Jogurt i olej zamiast ciężkiego masła, czyli prawie dietetyczna babka w sam raz na pogodę, która popsuła się właśnie na weekend.
Całość jest delikatna, umiarkowanie słodka i naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam!