Babka cappuccino z polewą czekoladową
Kawowa babka z dodatkiem dość grubej warstwy polewy czekoladowej to pyszne zestawienie moich ulubionych smaków. Właściwie babkę można posypać cukrem pudrem i również smakuje wyśmienicie, ale jak szaleć to szaleć. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na te odrobinę luksusu.... tak jest bardziej świątecznie.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju arachidowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mocnego espresso
- 3 łyżki kawy cappuccino w proszku/o smaku czekoladowym/
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego "whisky"
polewa:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g śmietany 30%
- 2 łyżki kremu czekoladowego "Nutella"
Wykonanie: /składniki o temp. pokojowej/ -Mąkę wymieszać z kawą cappuccino i proszkiem do pieczenia. -Olej wymieszać z likierem. -Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodać przestudzone espresso, olej i mąkę. -Delikatnie wymieszać. -Ciasto wlać do foremki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. -Piec ok,45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. -Przed wyjęciem sprawdzić, czy babka jest upieczona wbijając drewniany patyczek , który po wyjęciu powinien być suchy. -Upieczoną babkę przestudzić, a następnie przełożyć na paterę i polać polewą czekoladową tworząc na wierzchu grubszą powłokę. Aby przygotować polewę należy śmietankę zagotować i dodać do niej drobno pokruszoną czekoladę i krem. Masę zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Przestygnietą, płyną polewą ozdobić babkę wykorzystując tylko część .Pozostałą odstawić do stężenia i wyłożyć grubszą warstwą na wierzchu babki.
Babkę posypać czekoladową lub cukrową posypką.