Ciasto truskawkowe
Proste, "szybkie" i smaczne ciasto z truskawkami.
450 g mąki pszennej
200 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g stopionego masła
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki - tyle ile się zmieści na powierzchni ciasta
gruby cukier trzcinowy do posypania
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Dolałam ostudzonego masła i wymieszałam dokładnie. Ciasto wylałam na posmarowaną masłem blachę (można ją też wyłożyć papierem) do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam truskawki - większe pokroiłam na ćwiartki - mniejsze na połówki. Można je poukładać dość ciasno. Wierzch ciasta posypałam grubym cukrem trzcinowym.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam 45-50 minut.
To nie jest lekkie i puszyste ciasto - to nie jest biszkopt! Jest wilgotne i "treściwe".