Ciasto truskawkowe

Ciasto  truskawkowe

Proste, "szybkie" i smaczne ciasto z truskawkami.

Zdjęcie - Ciasto  truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

450 g mąki pszennej

200 g cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

250 g stopionego masła

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

truskawki - tyle ile się zmieści na powierzchni ciasta

gruby cukier trzcinowy do posypania

Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Dolałam ostudzonego masła i wymieszałam dokładnie. Ciasto wylałam na posmarowaną masłem blachę (można ją też wyłożyć papierem) do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam truskawki - większe pokroiłam na ćwiartki - mniejsze na połówki. Można je poukładać dość ciasno. Wierzch ciasta posypałam grubym cukrem trzcinowym.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam 45-50 minut.

Zdjęcie - Ciasto  truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To nie jest lekkie i puszyste ciasto - to nie jest biszkopt! Jest wilgotne i "treściwe".

Kategorie przepisów