Batoniki śniadaniowe z sezamem i kokosem
Na pewno zdrowsze, niż te kupowane w markecie, ale ostrzegam: można się nimi zasłodzić! :)
Batoniki śniadaniowe z sezamem i kokosem
Ja robiłam w kwadratowej formie 22x22 cm - batoniki wyszły mi grube, wysokości ok. 4 cm, więc stwierdzam, że spokojnie można je zrobić w formie większej, dłuższej - wtedy będą po prostu cieńsze.
- 3 szklanki płatków (mieszane: pszenne, razowe, ryżowe - jakie się Wam podoba, można też dodać błyskawiczne otręby)
- 2/3 szklanki sezamu (paczka 100 g)
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka rodzynek
- garść orzechów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka miodu
- 3/4 kostki stopionego i ostudzonego masła (150 g)
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy łyżką, a następnie wlewamy składniki mokre i dobrze wszystko łączymy (ja pod koniec mieszałam już ręką). Masa będzie mokra, ale jednocześnie odrobinę sypka. Przekładamy ją do formy (najlepiej silikonowej odrobinę zwilżonej tłuszczem lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 200'C przez 20 minut (opcja dół) + 5 minut (opcja góra-dół).
Najważniejsze jest dobrze masę wystudzić po upieczeniu - najlepiej włożyć ją do lodówki na noc, a rano wyjąć - im jest świeższa, tym bardziej krucha i się rozsypuje. My oczywiście nie wytrzymaliśmy i w celu "spróbowania" pokroiliśmy ją już po godzinie ;)