Marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe

Marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe

W koszyku z owocami leżały trzy baaardzo dojrzałe banany, których stan wymagał natychmiastowego działania. To był ostatni dzwonek, żeby coś z nimi zrobić. Początkowo myślałam o chlebku bananowym, ale na forum cincin znalazłam przepis na coś znacznie lepszego. Na wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto z dodatkiem bananów i czekolady, bardzo proste w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzeba miksera - wystarczą widelec i łyżka.

TU znajdziecie przepis na wersję czekoladową, podany przez Joannę, a TU - oryginalną, dwukolorową wersję Lary.

 

Zdjęcie - Marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

(szklanka = 250 ml)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

 

Formę keksową o wymiarach 27x11x7cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło rozpuścić i również ostudzić. Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładkie puree.

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać masło, cukier, jajka, puree z bananów i ekstrakt z wanilii. Wlać masę do miski z mąką, wymieszać widelcem lub drewnianą łyżką do połączenia się składników (ciasto jest dość gęste).

Odłożyć 2 szklanki ciasta i wymieszać je z roztopioną, ostudzoną czekoladą.*

Do przygotowanej formy wyłożyć ciemne, a następnie jasne ciasto. Można je lekko przemieszać ostrzem noża lub trzonkiem łyżki ( można również wykładać na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

* ciasto można również przygotować w wersji czekoladowej - wystarczy wymieszać rozpuszczoną czekoladę z całością przygotowanej masy i przelać do formy.

 

Zdjęcie - Marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów