Babka jogurtowo - kawowa

Babka jogurtowo - kawowa

Szybkie do przygotowania ciacho, które będzie idealnym dodatkiem do kawy. Jogurt i olej zamiast ciężkiego masła, czyli prawie dietetyczna babka w sam raz na pogodę, która popsuła się właśnie na weekend.
Zdjęcie - BABKA JOGURTOWO-KAKAOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka jogurtowa - Laura SKŁADNIKI:

  • 330 g jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki kakao
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki oprócz kakao i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części, jedną wylać do dużej formy babkowej z kominem. Do drugiej części dodać kakao i ponownie wymieszać. Brązową masę wylać do formy i patyczkiem zataczając koła wymieszać obie części.
Piec około około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów