Rolada bezowa, kiedy zaczynałam ją robić wcale nie byłam do niej przekonana ale, wyszła znakomita w smaku i wcale nie za słodka taka w sam raz choć troche ciężko było ją kroić i znikła w jeden dzień polecam wszystkim :-)
W końcu zdecydowałam się zrobić roladę z bitą śmietaną i owocami. W zamrażarce miałam jeszcze zeszłoroczne mrożone truskawki, więc je wykorzystałam:-). Przepis znalazłam na gazeta.pl. Rolada wyszła ok, choć trochę mi pękła. Myślę, że następnym razem dodałabym więcej oleju i na pewno świeże owoce nie mrożone. Ogólnie rolada się udała, jest szybka w wykonaniu i szybko znika z talerza, polecam!
Z okazji Dnia Matki chciałam przygotować coś wyjątkowego i powalającego. Zdecydowałam się na tort egipski, który widziałam na wielu blogach i za każdym razem bardzo mnie zachwycał. Domyślałam się smaku tego ciasta ponieważ biszkopty bezowe z orzechami oraz podobna masa bydyniowa wystąpiły w Szwedzkim chrupkim torcie, który piekłam w Weekendowej Cukierni.
W miniony weekend postanowiłam w końcu wypróbować przepis na słodkie ciastka "pieczarki", znaleziony na rosyjskim forum kulinarnym przez Krystynę9 z forum cincin. Od dawna mnie korciło, żeby je upiec - ciekawa byłam, jak smakują - bo wyglądają nieźle. I na tym niestety ich zalety się kończą - smak ( a właściwie brak smaku ) mnie nie zachwycił.
Przepis znaleziony najpierw u Dorotus - trafił do kolejki....A konkurs Zebrry tylko przyspieszył pieczenie :)Piekłam z połowy porcji, w foremkach muffinkowych.
Bardzo delikatne , wręcz piankowe ciasto przypominające suflet (co prawda nigdy nie jadłam sufletu , ale właśnie tak go sobie wyobrażam). Słodkie , ale nie mdłe dzięki dodatkowi soku z cytryny , bardzo smaczne i banalnie proste w przygotowaniu.
Chciałam upiec coś szybkiego , prostego i zarazem smacznego , ale tym razem nie muffiny (choć tak było by najłatwiej). Nie miałam ani pomysłu , ani czasu , żeby szukać czegoś na necie lub wertować książki. A rozwiązanie samo do mnie przyszło - znalazłam je w skrzynce na listy :-)
Osobiście uważam , że orzechy z czekoladą to jedno z najlepszych połączeń smakowych. A to ciasto zdecydowanie zbyt długo czekało , żebym je zrobiła , tym bardziej , że jest całkiem proste w wykonaniu. Polecam :-)
Już dawno nie piekłam sernika z kakaową kruszonką, a bardzo go lubię. Uwielbiam kiedy kruszonki jest dużo na wierzchu, jest dobrze przypieczona i dzięki temu wspaniale chrupiąca.
Mówię Wam, co za ciacho! A jak pachnie podczas pieczenia! Cały dom pachniał, pachniał i z utęsknieniem czekał momentu spróbowania ciasta. Pyszne jest! Polecam bardzo mocno:))
Sernik bistro niedawno pokazała na swoim blogu Ewena. Bardzo mi się spodobał, taki wilgotny, kremowy, a zdjęcia zachęcająco apetyczne. Postanowiłam więc go zrobić (do serników nie trzeba mnie namawiać;)). Wyszedł naprawdę pyszny! Z lekką nutą piernikową smakuje i pachnie rewelacyjnie.
Przepis znalazłam w "Kuchni". Uwielbiam morele ale w sumie nie znam z byt wielu przepisów na ciasto z morelami. Ten wyglądał bardzo zachęcająco, a także w miarę prosto, więc postanowiłam sprawdzić jak będzie wyglądał w realu:
To ciasto chodziło za mną od dawna. Kiedyś miałam jeszcze na tyle zapału , że planowałam przygotować własne ciasto 'phyllo' (fillo). Jednak teraz miałam problemy , żeby zmobilizować się do zrobienia baklavy nawet z gotowca ;-) A tak w ogóle to wszystko przez m-żonka , który posłyszał , jak w filmie rozmawiano własnie o tym cieście i oświadczył , że chciałby go spróbować.
Sernik na zimno z brzoskwiniami bierze udział w akcji "MORELKOWO I BRZOSKWINIOWO 2". Bardzo lubię połączenie zimnego sera z owocami, doskonały deser na upały, polecam!