Bahama Mama Carrot Cake
Chyba łatwo zgadnąć do jakiego kraju wybrałam się tym razem biorąc udział w Podróży z Widelcem przez Kuchnie Obu Ameryk. Tak, to Bahamy :) Na stronie recipeisland.com znalazłam wspaniały przepis na ciasto marchewkowe. Ależ mi się ono spodobało! Nie dość, że z marchewką, to z kokosem, którego zapach ostatnio wciąż mnie nęci. Do tego ananas, aromatyczny cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, och i rodzynki. A nie! U mnie orzechy, bo mi rodzynek zabrakło. Mówię Wam, co za ciacho! A jak pachnie podczas pieczenia! Cały dom pachniał, pachniał i z utęsknieniem czekał momentu spróbowania ciasta. Pyszne jest! Polecam bardzo mocno:))
Składniki:
*2 szklanki cukru
*1 i 1/2 szklanki oleju
*3 jajka
*2 szklanki mąki
*1 łyżeczka sody + dodałam od siebie 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżeczki cynamonu
*1 łyżeczka sproszkowanych goździków, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej i kardamonu. Ja dałam tylko gałkę i kardamon.
*1 łyżeczka soli
*2 szklanki startej marchewki
*1 szklanka pokrojonego i odsączonego ananasa
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam 1 i pół)
*1 szklanka wiórków kokosowych
*1/2 szklanki rodzynek (u mnie orzechy włoskie posiekane)
Wykonanie:
Zmiksować cukier, olej i jajka. Składniki sypkie wymieszać w osobnym naczyniu i dodawać cały czas miksując. Następnie dodać wiórki kokosowe, marchew, ananasa , rodzynki i wanilię i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 180stopni C. Piec przez około godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego:)