Śmietankowy torcik z truskawkami
Nie wiem jak Wy czujecie się w tych afrykańskich upałach, ale mi się nic nie chce…
Po ambitnej przygodzie z włączonym piekarnikiem i trzema palnikami (równocześnie) jakoś odechciało mi się gotowania…
Uffff…. jak gorąco!
Jakby ciepło mi jednak nie było- kawałka ciasta z truskawkami nie odmówię.
Nigdy.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Śmietankowy torcik z truskawkami Składniki
- biszkopt
- jajko - 3 szt
- mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
- cukier - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- sól - szczypta
- warstwa śmietankowa
- serek kremowy - 1 opakowania, 125 g (Philadelhia)
- cukier - 2 łyżki
- żelatyna - 3 listki, rozpuszczone w 100 ml wody
- warstwa owocowa
- truskawki - 1 szklanka
- galaretka - truskawkowa, 1 opakowanie
- do nasączenia biszkoptu
- 2 łyżki wody+ 2 łyżki wódki+ 2 łyżeczki cukru+ 1 łyżka soku z cytryny -
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych dodawać kolejno po jednym żółtku i części cukru oraz sok z cytryny. Ubić na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę (oba rodzaje) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką)- masa nie może opaść. Wlać do wysmarowanej masłem foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 160 oC.
Gdy biszkopt ostygnie, nasączyć go mieszanką wody, alkoholu i cukru. Włożyć z powrotem do nasmarowanej masłem tortownicy.
Ramę ubić na sztywną pianę, wymieszać z kremowym serkiem i cukrem. Połączyć z żelatyną przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na biszkopt wylać masę śmietankową (ja wlałam 1/2, położyłam jagody, zalałam pozostałą częścią). Wstawić na 15 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.
Po tym czasie na wierzchu rozłożyć truskawki, zalać galaretką (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można dodać nieco mniej wody, aby masa lepiej stężała). Wstawić w chłodnie miejsce do ścięcia galaretki. Podawać lekko schłodzone.