Śmietankowy torcik z truskawkami

Śmietankowy torcik z truskawkami

Nie wiem jak Wy czujecie się w tych afrykańskich upałach, ale mi się nic nie chce…

Po ambitnej przygodzie z włączonym piekarnikiem i trzema palnikami (równocześnie) jakoś odechciało mi się gotowania…

Uffff…. jak gorąco!

Jakby ciepło mi jednak nie było- kawałka ciasta z truskawkami nie odmówię.

Nigdy.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Śmietankowy torcik z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śmietankowy torcik z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śmietankowy torcik z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śmietankowy torcik z truskawkami

Agata, 14 lipca 2010

Zdjęcie - Śmietankowy torcik z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Do sztywnych dodawać kolejno po jednym żółtku i części cukru oraz sok z cytryny. Ubić na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę (oba rodzaje) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką)- masa nie może opaść. Wlać do wysmarowanej masłem foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 160 oC.

Gdy biszkopt ostygnie, nasączyć go mieszanką wody, alkoholu i cukru. Włożyć z powrotem do nasmarowanej masłem tortownicy.

Ramę ubić na sztywną pianę, wymieszać z kremowym serkiem i cukrem. Połączyć z żelatyną przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na biszkopt wylać masę śmietankową (ja wlałam 1/2, położyłam jagody, zalałam pozostałą częścią). Wstawić na 15 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.

Po tym czasie na wierzchu rozłożyć truskawki, zalać galaretką (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można dodać nieco mniej wody, aby masa lepiej stężała). Wstawić w chłodnie miejsce do ścięcia galaretki. Podawać lekko schłodzone.

Kategorie przepisów