Sernik dekoracyjny

Sernik  dekoracyjny

Już dawno nie piekłam sernika z kakaową kruszonką, a bardzo go lubię. Uwielbiam kiedy kruszonki jest dużo na wierzchu, jest dobrze przypieczona i dzięki temu wspaniale chrupiąca. Przepis na ten sernik pochodzi z książki "Przepisy czytelników - Zima" wyd. "Prószyński i spólka".

Zdjęcie - Sernik  dekoracyjny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto*:

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła

2 łyżki kakao

1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

5 łyżek mleka

Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto włożyc do woreczka foliowego i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.

Masa serowa:

1 kg sera

1/2 kostki masła

6 - 10 jaj

1 łyzka maki ziemniaczanej

1 łyzka budyniu waniliowego

1,5 szklanki cukru pudru (zastąpiłam 3/4 szklanki cukru kryształu)

zapach waniliowy

rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa

Ser i masło zemleć w maszynce. Oddzielić białka od żółtek. Do masy serowej dodać żółtka i pozostałe składniki (oprócz białek i bakalii), po czym dokładnie zmiksować. Osobno ubić pianę na sztywną pianę i delikatnie połączyć je z masą serową. Dodać również bakalie. Do przygotowanej formy zetrzeć na tarce z dużymi otworami połową zamrożonego ciasta, ułożyć masę serową, a na nią zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec minimum godziną w piekarniku nagrzanym do 180*C. Jeszcze ciepły mozposypać wiórkami kokosowymi.

* od kiedy kupiłam sobie formę w kształcie elipsy, piekę w niej serniki z kruszonką, którą przygotowuje z 3 szklanek mąki, czyli w tym przypadku zrobiłam podwójną ilość ciasta.

Smacznego!

Kategorie przepisów