PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE

Zdjęcie - PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chciałam upiec coś szybkiego , prostego i zarazem smacznego , ale tym razem nie muffiny (choć tak było by najłatwiej). Nie miałam ani pomysłu , ani czasu , żeby szukać czegoś na necie lub wertować książki. A rozwiązanie samo do mnie przyszło - znalazłam je w skrzynce na listy :-) Pośród reklam , gazetek sklepowych i rachunków wygrzebałam mini-książeczkę z kilkunastoma przepisami , m.in. także z tym. Bez chwili namysłu wzięłam się do roboty i już po niedługim czasie zajadaliśmy się pysznymi ciasteczkami bardzo czekoladowymi (ze zdrowym akcentem w postaci płatków owsianych :-)

Zdjęcie - PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ok. 36 ciastek:
- 2 szkl. półsłodkich groszków czekoladowych
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli

Jedną szklankę groszków czekoladowych rozpuścić w kąpieli wodnej , odstawić na bok.
Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę , jajko i wanilię. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , sodą , solą i płatkami owsianymi , dodać do masy i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać pozostałe groszki czekoladowe (1 szkl.).
Ciasto nakładać łyżką , w dość dużych odstępach , na nie natłuszczoną blachę i piec w temp. 200 st.C przez 8-10 minut (należy uważać , żeby nie przypiec za bardzo - środek ciastek powinien wyglądać na miękki). Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 1 minutę na blasze , a następnie przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zdjęcie - PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów