Placek morelowy z Doliny Wachau
Przepis znalazłam w "Kuchni". Uwielbiam morele ale w sumie nie znam z byt wielu przepisów na ciasto z morelami. Ten wyglądał bardzo zachęcająco, a także w miarę prosto, więc postanowiłam sprawdzić jak będzie wyglądał w realu:
Przepis przeklejony żywcem ale komentarze w nawiasach moje :-)
200 g niesolonego masła
4 żółtka
200 g cukru
200 g mąki
4 białka
10 wydrylowanych moreli
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy masło (rozpuściłam zwyczajnie w garnku ale na małym ogniu) i starannie mieszamy je z żółtkami oraz cukrem, lekko ubijając na puszystą masę (masło trzeba wystudzić, bo inaczej będzie jajecznica). Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem lub wyścieloną pergaminem. Na wierzchu układamy połówki moreli i pieczemy przez 35-40 minut (w moim piekarniku około 50 minut). Gotowe. Genialne połączenie kwaśnych moreli ze słodkim, waniliowym ciastem.
PS: ja swoje ciasto dodatkowo posypałam przed pieczeniem 2 łyżkami grubego cukru trzcinowego.