Rolada bezowa, kiedy zaczynałam ją robić wcale nie byłam do niej przekonana ale, wyszła znakomita w smaku i wcale nie za słodka taka w sam raz choć troche ciężko było ją kroić i znikła w jeden dzień polecam wszystkim :-)
Kocham moją Mamę miłością inną, niż wszystkie inne. Słowa "kocham cię" brzmią może i banalnie (nie aż tak bardzo jak "I love you"), nie zmienia to faktu, że trzeba je powtarzać Mamie, co najmniej, kilka razy na tydzień. Ważniejsze są, niż codzienna dawka zażywanych przez nią witamin i wapnia.
Szybki i prosty deser bez pieczenia czyli ciastko składające się z ciasteczkowo - maślanego spodu, ugotowanej na mleku kaszki manny i galaretki rabarbarowej.
Tarta była przepyszna, kruche i delikatna…dosłownie rozpływała się w ustach…, a truskawki jak się kończą to smakują jak najwyborniejsze delicje… Najlepsza następnego dnia,ale zniknęła w oka mgnieniu.
Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kostkę. Posypać cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i polać sokiem z cytryny. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Przygotować kruszonkę: zmiksować dokładnie masło, cukier i mąkę. Ja używam do tego miksera, jest szybko i łatwo...
Pierwsze podejście do bułek maślanych miałam w minioną środę, zrobiłam z całej porcji - 20 sztuk, zniknęły do czwartku rana wszystkie! Nie byłam wtedy z nich do końca zadowolona, bo moi panowie uparli się na kruszonkę, którą zrobili sami - Kto śledzi facebook- a, to wie o czym piszę;)
Przygotowany z naturalnych składników, bez konserwantów, zagęszczaczy, a przede wszystkim bez syropu glukozowo-fruktozowego. Zachwycił nie tylko moje dzieci...
Ten sernik, nie sernik totalnie mnie oczarował. Byłam bardzo ciekawa smaku sernika, bez sera, a dodatkiem jogurtu, ale nie mogłam sobie wyobrazić tego smaku. Bez dwóch zdań, smakiem powalił na kolana i mnie i emka:) W życiu nie jadłam lżejszego, bardziej delikatnego, puszystszego, wilgotniejszego, bardziej rozpływającego się w ustach sernika!
Golden syrup to świetny dodatek do wielu potraw, a jego samodzielne przygotowanie wyjdzie na dobre naszym portfelom. Idealny do naleśników i placuszków, owsianek, twarożku, napojów czy jako składnik wypieków. Sprawdzi się się również jako dodatek do marynat. Z powodzeniem może zastąpić miód czy syrop klonowy.