Bułeczki maślane - Najlepsze!

Pierwsze podejście do bułek maślanych miałam w minioną środę, zrobiłam z całej porcji - 20 sztuk, zniknęły do czwartku rana wszystkie! Nie byłam wtedy z nich do końca zadowolona, bo moi panowie uparli się na kruszonkę, którą zrobili sami - Kto śledzi facebook- a, to wie o czym piszę;)

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj wstałam rano i zabrałam się za nie znowu, wyszły rumiane, mięciutkie, pachnące.
Przepis z niezastąpionej Kuchni Polskiej wydanie XIII poprawione Warszawa.

Skoro robiłam drugi raz, spróbowałam troszkę pozmieniać, ale o tym będzie w nawiasie;)
Podam przepis na całą porcję, wczoraj zrobiłam z połowy.

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na 20 bułek:

  • 0,5 kg mąki
  • 30 g drożdży
  • około 250 ml słodkiej śmietanki (dałam 18%) w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 50 g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 3 żółtka
  • skórka cytrynowa (pominęłam)
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • mąke przesiać do miski
  • zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem, dodać śmietankę, 250 g mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryty w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • żółtka rozetrzeć z cukrem na pulchną masę
  • tłuszcz stopić
  • gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać go do miski z mąką, dodać szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto - dokładnie mieszać wszystkie składniki, wybijając ciasto, tak, aby jak najwięcej weszło powietrza, na gładką i lśniącą masę
  • gdy odstaje od ręki i miski wlewać stopniowo rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, wyrównać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce - ma podwoić swoją objetość, u mnie rosło dobrą godzinę
  • wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, chwilke wyrabiamy i dzielimy na 20 równych porcji - ja zawsze ważę całe ciasto i odważam potem kawałek po kawałku taki sam na jedną bułeczkę

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • uformowane bułeczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia - czyli do podwojenia swojej objętości
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni - ja piekłam z termoobiegiem
  • posmarować wodą każdą bułeczkę, posypać jak ja cukrem perlistym lub makiem albo dorobić do nich kruszonkę

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut - na złoty kolor (jak widać, mogłam piec je 2-3 minuty krócej, bo bardzo szybko się zarumieniły)

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb