Clafoutis z rabarbarem

Clafoutis z rabarbarem
Zdjęcie - Clafoutis z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami… czyli francuski zapiekany deser na bazie ciasta konsystencją przypominającego naleśnikowe.
Tradycyjny Clafoutis robiony jest z ciemnymi wiśniami, często nie wydrylowanymi. Jego smak jest podobno tak niezwykły, że ciężko jest go pobić jakimkolwiek innym wypiekiem z tym owocem.
Jako, że nie planowałam tego ciasta, a w domu z owoców nadających się do tego wypieku miałam tylko rabarbar (cudem zdobyty w środku stycznia), zdecydowałam się na niżej zaprezentowaną wariację.
W efekcie otrzymałam pyszne, puszyste słodkie ciasto, lekko budyniowe, przełamane cierpkością kwaskowatego rabarbaru. Najlepiej smakuje podane na ciepło, delikatnie oprószone drobnym cukrem.
Idealne na leniwe niedzielne popołudnia:)


Clafoutis z rabarbarem:
  • 500 g rabarbaru, umytego, pokrojonego w kostkę*
  • 50 g masła
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

  • masło do wysmarowania foremki
  • drobny cukier do podania

Zdjęcie - Clafoutis z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW rondelku rozpuszczam masło, odstawiam na bok do ostudzenia.
W dużej misce umieszczam jajka, żółtka, sól i cukier, miksuję krótko, aby masa jedynie lekko się napowietrzył, ale nie ubiła. Dodaje ekstrakt waniliowy i mąkę, dokładnie mieszam przy pomocy łyżki do otrzymania jednolitej konsystencji. Na koniec wlewam rozpuszczone masło i mleko, dokładnie mieszam.
Do wysmarowanej masłem formy przekładam pokrojony rabarbar, na owoce wylewam ciasto.
Piekę w 200 st. ok 35-45 min, do czasu aż ciasto stanie się złociste na wierzchu.
Podaję ciepłe, ale nie gorące, oprószone drobnym cukrem.

Smacznego

*Zamiast rabarbaru można użyć stosowanych w tradycyjnym wypieku wiśni, należy użyć ok 750 g.



O pewnym spotkaniu...

Wczoraj miałam okazję poznać dwie bardzo miłe dziewczyny, które tak jak ja mieszkają w Londynie i stąd piszą swoje kulinarne blogi. Z Maggie autorką W pewnej kuchni na Wyspach... i Anią pisząca Sok jabłkowy spotkałam się w prawdopodobnie najlepszym w tym mieście miejscu dla osób posiadających pasje kulinarne, na Borough Market (gdzie udało mi się kupić ten piękny różowy rabarbar).
Spędziłyśmy razem kilka popołudniowych godzin plotkując przy przepysznej kawce, spacerując po markecie, smakując pysznych produktów oferowanych przez sprzedawców. Na koniec ciężko było nam się rozstać, ale niestety musiało do tego dojść:P
Podczas spotkania zaplanowałyśmy, w niedalekiej przyszłości, wspólne gotowanie, które oczywiście będzie zrelacjonowane na naszych blogach.

Dziewczyny dziękuję za wczorajsze popołudnie spędzone w tak miłej atmosferze i mam nadzieję do zobaczenia wkrótce.

Pozdrawiam Was cieplutko:)

Pamiątkowe foto:)

Zdjęcie - Clafoutis z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów