Gruszki w cieście naleśnikowym
Soczyste gruszki zapiekane w naleśnikowym cieście - to smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Smakują dobrze i na ciepło i na zimno.
Przepis podała kawazmlekiem na forum cincin .
Składniki :
- 2 jajka
- 50 g cukru ( 3 łyżki + 1 łyżeczka )
- 3 łyżki mąki
- 0,25 l mleka
- 3 łyżki brandy gruszkowego ( u mnie nalewka gruszkowa )
- 3 dojrzałe gruszki
- szczypta soli
do posypania :
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej stopniowo wmieszać mąkę, mleko i brandy.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć je w posmarowanej masłem formie o średnicy 26 cm . Zalać przygotowanym ciastem.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.