Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy
Po wypiciu aromatycznego, ciepłego napoju lubię podjadać zatopione na dnie cząstki pigwowca. Słodkie, jędrne, kwaśne. A sam dżem znika w ekspresowym tempie podawany na ciepłych bułeczkach.
Tylko cztery składniki.Być może niektórzy z Was pomyślą,że zupełnie nie pasujące do siebie.I tu się mylicie.Po połączeniu składników i spróbowaniu sałatki stwierdzicie,że smakuje rewelacyjnie.
Sałatka ziemniaczana jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku.Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!!
Wiosna i lato to czas sałatek. Wszystko świeże, soczyste, zerka na nas przyjaźnie ze straganów. A i chce się jeść lżej i łatwiej. Dzisiaj przed Wami wiosenna (chociaż w kalendarzu już lato) sałatka z jajkiem.
Melona wydrążyć w kuleczki. Ogórka pozbawić pestek i pokroić w kostkę, dodać przekrojone na pół pomidorki oraz całe kuleczki mozzarelli. Wymieszać z porwaną sałatą, na koniec dodać cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Całość wymieszać delikatnie z listkami bazylii i przed podaniem polać dressingiem
Nie sądziłam, że zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna.
Takie zwykłe, proste składniki, a taki niezwykły efekt :)(...) Zrobiłam ją właśnie teraz, bo ogórki i młodą marchew o tej porze roku znaleźć można w mojej kuchni codziennie. To połączenie smaków okazało się bardzo trafione i na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę.
Fasolkę obieramy, odcinamy końce. Gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu odcedzamy studzimy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę siekamy, szczypior kroimy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (...) kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy drobno. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy. Marchewkę, seler pietruszkę gotujemy. Studzimy i kroimy w kostkę . Składniki mieszamy z pokrojonym szczypiorem. Dodajemy tuńczyka z puszki...