Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty
Nie sądziłam, że zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.
Składniki:
- 5-6 szklanek białej kapusty
- 2 marchewki
- 1-2 cebule
Składniki na zalewę:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)
Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce nawet 3 dni.
Smacznego:)