Przed świętami chciałam jeszcze wypróbować przepis Majanki na marynowanego dorsza. Chciałam sprawdzić jak smakuje taka rybka i czy nadaje się na świąteczny stół. Otóż nadaje się i to jak! Jako przystawka jest genialna, bardzo polecam.
Proste to a pyszne! Słodko-kwaśne, delikatne, ale...dopiero po dwóch dniach. Wcześniej radzę nie próbować, bo mdłe jakieś! Gorąco polecam, nawet i na stół wielkanocny:-)
Paprykarz domowy okazał się lepszy od kupnego. Nie wierzyłam, że to możliwe bo przecież ten drugi zawsze bardzo mi smakował ale jest to prawda. Teraz gdy wypróbowałam ten przepis nigdy już nie kupię tego w puszce.
Przepis na te genialne śledziki dostałam od koleżanki. To wybuchowa mieszanka różnych smaków. Słone śledzie, słodkie rodzynki, ostra musztarda, gorzka gorczyca, słodko-gorzkie orzechy….Wydawać by się mogło, że nie pasują do siebie a jednak komponują idealnie dając niepowtarzalną przyjemność dla podniebienia.
Dwa tygodnie nad morzem pełne ryb przyzwyczaiło mnie, że ryba musi być. Kupiłam w piątek świeże filety z lina. To mój debiut jeśli chodzi o tę rybkę. Wyszło ponoć bardzo dobre :)
Lubimy śledzie w każdej chyba postaci. Na Wigilię serwuję ich często kilka rodzajów, poza klasycznymi w oleju, śmietanie itp są zawsze obowiązkowo te po japońsku.
Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika, i obojętnie czy to makrela czy śledź. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w sklepie to tylko namiastka tego cudownego smaku.
Trudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską bez ryb.Gotowanie ryb z warzywami to tradycyjny sposób ich przyrządzania wewschodnich regionach Indii. Aromatyczne przyprawy,warzywa i ryba.
Nie jestem szczególną fanką ryb, ale wiem, że są zdrowe i należy jej jeść, i dlatego zdarza mi się od czasu do czasu jakąś przyrządzić. Najczęściej kupuję dorsza ale smakuje mi też tilapia i miruna. Tym razem jednak chciałam zmierzyć się z łososiem bo ponoć jest to tak popularna i smaczna ryba.
Rybki zdrowe, ale czemu takie drogie? Znalezienie źródła dobrej, świeżej ryby wcale nie należy do najłatwiejszych, a jeszcze te ceny..... z kosmosu. Ale od czasu do czasu rybę jeść należy.