Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem
Wykwintne, bardzo aromatyczne z pikantnymi ziarenkami zielonego pieprzu - je również przegryzamy wraz z filetami. Przepis Grzegorza Ostrowskiego.
Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem
Składniki:
- 5 filetów matiasów
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 3/4 szklanki oliwy lub oleju
- kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- czubata łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- szczypta tymianku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)
Filety wymoczyć - mając na uwadze to, że - lepsze będą nieco zbyt słone niż zbyt wymoczone. Następnie osuszyć je i pokroić w ukośne kawałki. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. Oliwę wymieszać z oliwą z pomidorów, doprawić tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
W słoiku układać warstwami śledzie, pomidory, kilka ziaren zielonego pieprzu. Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory. Całość zalewamy mieszanką oliwną i odstawiamy na conajmniej kilkanaście godzin do lodówki. Jeśli sledzie wydadzą sie Wam zbyt mdłe dodajcie odrobinę octu lub soku z cytryny i odstawcie na kilka godzin. Znakomicie smakują z chrupiącą bagietką.
Smacznego!