Śledzie w marchewce

Śledzie w  marchewce

Proste to a pyszne! Słodko-kwaśne, delikatne, ale...dopiero po dwóch dniach. Wcześniej radzę nie próbować, bo mdłe jakieś! Gorąco polecam, nawet i na stół wielkanocny:-)

Zdjęcie - Śledzie w  marchewce  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/przepis Cinki z forum Cincin/

Śledzie w marchewce

Składniki:

  • 1 kg sledzi marynowanych (mogą być sklepowe lub domowe)
  • 6 sporych marchewek
  • olej

Śledzie pokroić w większe kawałki. Marchewke obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucic marchewkę, wymieszać idolać tyle oleju, aby marchewka nie była sucha i nie przypalała się. Dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając. Następnie ostudzić. Nie doprawiać jej żadnymi przyprawami, nawet nie solić!

Układać w słoiku warstwami sledzie i marchewkę, zakryć szczelnie słoik i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

Smacznego!

Kategorie przepisów