PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY

Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika, i obojętnie czy to makrela czy śledź. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w sklepie to tylko namiastka tego cudownego smaku.
Taką rybę robi moja teściowa. Nie jest to ryba morska lecz świeży karp spod Milicza - prosto od hodowcy, którym jest sąsiad moich teściów. Ryba jest po prostu cudna...
Kiedy w sklepie zobaczyłam patroszone płotki wiedziałam, że wylądują w słoikach w zalewie od mojej teściowej. Płotki pamiętam z dzieciństwa - były najmniej pożądaną rybą - mają strasznie dużo ości. Marynowanie niweluje ten problem - ości tak zmiękną, że nie będą problemem.
Zdjęcie - PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Płotki w marynacie - Laura SKŁADNIKI:
  • 1.5 kg płotek (lub innej ryby patroszonej bez głów)
  • 2-3 cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • mąka do obtoczenia (ja użyłam orkiszową pełnoziarnistą, wg oryginału to krupczatka)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
NA ZALEWĘ:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 -5 listków laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
Ryby oczyścić z łusek i dokładnie wypłukać. Osączyć na sicie. Ryby oprószyć solą i pieprzem (w środku i na zewnątrz). Odstawić na pół godziny.

Zdjęcie - PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Płotki - Laura
Każdą rybę obtoczyć w mące...

Zdjęcie - PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Płotki - Laura
i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Ryby ułożyć w słoikach.

Zdjęcie - PŁOTKI MARYNOWANE wg KRYSTYNY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Płotki - Laura


Składniki zalewy zagotować. Wyłowić cebulkę, liście i ziele i równomiernie rozłożyć w słoikach. Gorącą zalewę wlać do słoików.
Zamknąć i wekować ok. 15 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy