Ryba w occie

Ryba w  occie

Przed świętami chciałam jeszcze wypróbować przepis Majanki na marynowanego dorsza. Chciałam sprawdzić jak smakuje taka rybka i czy nadaje się na świąteczny stół. Otóż nadaje się i to jak! Jako przystawka jest genialna, bardzo polecam.

Zdjęcie - Ryba w  occie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 8 małych cebul
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • olej do smażenia ryby

 

Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowym. Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić do wrzącej wody i zagotować. Ostudzić. Zalewę odcedzić od cebuli i przypraw, które pozostawić w miseczce (będą potrzebne). W naczyniu układać część ryb, na to część przypraw z cebulą i zalać 1 częścią wody. Czynności powtarzać. Wstawić do lodówki.

Smacznego :)

Kategorie przepisów