Ryba w occie
Przed świętami chciałam jeszcze wypróbować przepis Majanki na marynowanego dorsza. Chciałam sprawdzić jak smakuje taka rybka i czy nadaje się na świąteczny stół. Otóż nadaje się i to jak! Jako przystawka jest genialna, bardzo polecam.
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 8 małych cebul
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- olej do smażenia ryby
Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowym. Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić do wrzącej wody i zagotować. Ostudzić. Zalewę odcedzić od cebuli i przypraw, które pozostawić w miseczce (będą potrzebne). W naczyniu układać część ryb, na to część przypraw z cebulą i zalać 1 częścią wody. Czynności powtarzać. Wstawić do lodówki.
Smacznego :)