Tymi prostymi śledziami otwieram tegoroczne przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Potrzebne są tylko trzy składniki – filety śledziowe (matiasy), olej rzepakowy i cebula. Tutaj nie dodajemy żadnych innych składników. Prosto i pysznie.
Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
Zbliżają się święta a to znak, że należy zacząć testować przepisy na śledzie, co by na wigilijnym stole zagościła ich pyszna rozmaitość i co roku było, poza klasykami, coś nowego.
W tym roku święta były bardzo śledziowe. Niedługo dojdziemy do tego, że 12 potraw będzie z samych śledzików.... w tym roku było 7, więc jesteśmy na dobrej drodze. Może ktoś wypróbuje któryś z przepisów na sylwestra lub w karnawale.
Te śledzie spodobały mi się od pierwszego razu i wiedziałam, że zaraz muszę je zrobić. Jeszcze przed zjedzeniem każdemu się podobały a po konsumpcji to już tylko można było usłyszeć "ochy" i "achy". Śledzie są aromatyczne, dość pikantne i bardzo dobre. Na Sylwestra mogą być doskonałą przystawką.
Ryba słodko kwaśna z dodatkiem brzoskwiń to bardzo ciekawe połączenie i idealnie do siebie pasują. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Moniki, za co serdecznie jej dziękuję :-) a Wam ją polecam
Wyszło przepysznie. Smaczna, delikatna ryba przykryta rewelacyjnym serowym sosem na bazie śmietany, pełnym aromatycznych ziół. Zdecydowanie polecam, również osobom na diecie Montignaca, jako danie tłuszczowe.
Wbrew nazwie, wcale nie są “fu” :D wręcz przeciwnie, ta chińska potrawa bardzo nam smakowała i z pewnością posmakuje każdemu, kto lubi krewetki i specyficzny smak przyprawy pięć smaków.
Bardzo lubię zielone curry, dlatego od czasu do czasu wracam do tego przepisu na curry z kurczaka. Ostatnio zrobiłam trochę inną wersję – z krewetkami i innymi warzywami. Takie było dobre, że stwierdziłam, że tę wersję również zamieszczę na blogu ;)
Szpinak dokładnie umyć, zmieniając dwukrotnie wodę, żeby czasem piasek nie zgrzytał pod zębami . Zblanszować w słonej wodzie i odcedzić. Pokroić, ale na niezbyt drobno. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, chwilę podsmażyć...
Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który, poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.