Krewetki fu yong z ryżem

Krewetki fu yong z ryżem

Wbrew nazwie, wcale nie są “fu” :D wręcz przeciwnie, ta chińska potrawa bardzo nam smakowała i z pewnością posmakuje każdemu, kto lubi krewetki i specyficzny smak przyprawy pięć smaków. Przyznam, że ja do niej mam dość mieszane uczucia, tzn. drażni mnie sam jej zapach, nie przepadam za nim, ale potrawa z jej dodatkiem już bardzo mi odpowiada. Jest to o tyle dziwne, że przecież zmysł smaku jest silnie związany ze zmysłem węchu... Rzadko używam przyprawy pięć smaków, ale gdy już po nią sięgam, scenariusz jest zawsze podobny: biorę, wsypuję do potrawy, zapach się roznosi, a ja wpadam w rozpacz: „O nieee, co ja zrobiłam, co za zapach, to będzie niejadalne, o jaaaa...”. A potem nakładam na talerz, niepewnie próbuję i... ze smakiem pochłaniam całą porcję ;)
Tym razem było podobnie.

Photobucket
KREWETKI FU YONG Z RYŻEM
(2 porcje)
250-300g mrożonych krewetek (ok. 24 sztuki),
2 cebulki dymki,
1 ząbek czosnku,
1 marchewka,
2 jajka,
100g ryżu,
1 łyżka sosu sojowego,
½ łyżeczki przyprawy pięć smaków,
1/3 łyżeczki kurkumy,
kilka kropli oleju sezamowego,
1-2 łyżki oleju do smażenia,
2 łyżeczki sezamu

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Krewetki rozmrozić.
Cebulki dymki i czosnek posiekać. Marchew obrać i pokroić w słupki.
W woku lub na patelni rozgrzać olej i podsmażyć krótko białe części cebulek. Dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok. 2 minut, mieszając. Jajka roztrzepać w kubeczku. Marchewkę odsunąć na bok woka, a na środek wylać jajka. Smażyć, aż się zetną. Odsunąć je na bok, a na środek wrzucić krewetki i smażyć je ok. 2 minut. Dodać sos sojowy, przyprawę pięć smaków, kurkumę i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać olej sezamowy. Każdą porcję posypać sezamem i szczypiorem z cebulki.


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)


Zdjęcie - Krewetki fu yong z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów