Śledzie na słodko
            
                    
Zbliżają się święta a to znak, że należy zacząć testować przepisy na śledzie, co by na wigilijnym stole zagościła ich pyszna rozmaitość i co roku było, poza klasykami, coś nowego.
Śledzie na słodko
 
Śledzie kroimy na dzwonka, czyli paseczki około 2cm szerokości. Ananasa kroimy na kawałki, selera odsączamy z zalewy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to mieszamy z żurawiną - zostawiamy łyżkę do dekoracji - i mieszamy z majonezem. Sosem polewamy śledzie, dekorujemy pozostałą łyżką owoców z selerem.                 
                
                Śledzie na słodko
- 8 filetów śledziowych w oleju
 - 5 krążków ananasa
 - 3 łyżki marynowanego selera
 - 1 jabłko
 - 1 łyżka suszonej żurawiny
 - majonez
 
 
Śledzie kroimy na dzwonka, czyli paseczki około 2cm szerokości. Ananasa kroimy na kawałki, selera odsączamy z zalewy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to mieszamy z żurawiną - zostawiamy łyżkę do dekoracji - i mieszamy z majonezem. Sosem polewamy śledzie, dekorujemy pozostałą łyżką owoców z selerem.