Szukałam ciekawej przystawki i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że to jest to. Trochę się zagapiłam jeśli chodzi o galaretę ale smak schabu jest ciekawy bo czuć leciutką nutę cynamonu i słodyczy.
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)
Lubicie amaretti bo ja bardzo, zwłaszcza takie czekoladowe :-) te ciasteczka migdałowe w wersji mini są po prostu boskie, choć dziś wyszły troszkę większe :-) a deser z ich udziałem hm...sami powiedzcie. Polecam
Mus jest pyszny. Idealny dodatek do naleśników, do słodkiej zupy dyniowej i na kanapki albo do owsianki. Można też zrobić z tego tarte na kruchym cieście.
Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko
Wspaniały chleb o lekko słodkawym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. Polecam.(...) W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-)
W kuchni hinduskiej, są one dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki o wdzięcznej nazwie naan mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.
Kiedy mam już taki swój kawał mięcha to zamiast wątpliwej jakości wędliny przyrządzam oto taką pieczeń. Możemy ją podawać w grubych plastrach na ciepło, z ulubionym sosem i surówką. Na zimno stanowi doskonały dodatek do pieczywa lub sałatki.
Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż to słyszał! Jak widać, słyszał i wypróbował niejeden. Zaufałam przepisowi, i się nie zawiodłam.
Do tej pory to jeden z moich ulubionych wypieków na zakwasie, ponieważ bułeczki wyszły cudownie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich smak dopełniają ziarenka słonecznika.
Ciastka dietetyczne, zdrowe - pełne błonnika, witamin i minerałów. Nie są tak wilgotne jak te na musie jabłkowym, ale smakują równie dobrze i równie szybko znikają :)
Dzisiaj postanowiłam upiec chleb z moją ulubioną kaszą- kus kusem. Jest on dla mnie spełnieniem „kaszowych”, smakowych marzeń. Uwielbiam połączyć go z warzywami i zjadać jako dodatek do głównego dania, lub nawet na zimno jako świetną przekąskę
Dzisiaj polecam Waszej uwadze idealne ciasto na jesienne dni. Korzenny keks marchewkowy z dużą ilością bakali to doskonały dodatek do takich dni jakie mamy ostatnio. Ciasto będzie też pasowało na Boże Narodzenie ale ja nie moglam się doczekać i zrobiłam go teraz. Jest pyszne, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne. Po prostu korzenne niebo w gębie.