Keks marchewkowy z bakaliami

Keks marchewkowy z  bakaliami

Dzisiaj polecam Waszej uwadze idealne ciasto na jesienne dni. Korzenny keks marchewkowy z dużą ilością bakali to doskonały dodatek do takich dni jakie mamy ostatnio. Ciasto będzie też pasowało na Boże Narodzenie ale ja nie moglam się doczekać i zrobiłam go teraz. Jest pyszne, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne. Po prostu korzenne niebo w gębie.

Zdjęcie - Keks marchewkowy z  bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 100 g migdałów, grubo posiekanych
  • 50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
  • 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych
  • 50 g rodzynek
  • 1 winne jabłko, pokrojone w kostkę
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g kaszy manny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego

Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolać olej. Do ubitych jajek dodać startą marchewkę, bakalie, jabłko, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać razem z kaszą manną i przyprawami do ciasta, przemieszać łopatką. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec 1 godzinę. Keks dokładnie wystudzić, przed podaniem oproszyć cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów