Keks marchewkowy z bakaliami
Dzisiaj polecam Waszej uwadze idealne ciasto na jesienne dni. Korzenny keks marchewkowy z dużą ilością bakali to doskonały dodatek do takich dni jakie mamy ostatnio. Ciasto będzie też pasowało na Boże Narodzenie ale ja nie moglam się doczekać i zrobiłam go teraz. Jest pyszne, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne. Po prostu korzenne niebo w gębie.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 300 g drobno startej marchewki
- 100 g migdałów, grubo posiekanych
- 50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
- 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych
- 50 g rodzynek
- 1 winne jabłko, pokrojone w kostkę
- 200 g mąki pszennej
- 120 g kaszy manny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki mielonego
Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolać olej. Do ubitych jajek dodać startą marchewkę, bakalie, jabłko, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać razem z kaszą manną i przyprawami do ciasta, przemieszać łopatką. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec 1 godzinę. Keks dokładnie wystudzić, przed podaniem oproszyć cukrem pudrem.
Smacznego:)