Chleb z z kaszą kus kus

Zdjęcie - Chleb z z kaszą kus kus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połączenie chleba z kaszą lub ryżem zawsze świetnie się sprawdza. Dzięki pęczniejącym ziarenkom chleb nabiera wilgoci i utrzymuje świeżość na dobre kilka dni. Dlatego ja, piekąc nowe bochenki często wspomagam się kaszą czy ryżem.

Zdjęcie - Chleb z z kaszą kus kus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj postanowiłam upiec chleb z moją ulubioną kaszą- kus kusem. Jest on dla mnie spełnieniem „kaszowych”, smakowych marzeń. Uwielbiam połączyć go z warzywami i zjadać jako dodatek do głównego dania, lub nawet na zimno jako świetną przekąskę, którą można zabrać ze sobą w małym pudełku. Najbardziej ukochałam sobie wersję z rodzynkami i miętą, którą od kilku lat niezmiennie uważam za najlepszą. Przyszedł więc czas, żeby dodać kus kus do bochenka chleba.

Zdjęcie - Chleb z z kaszą kus kus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak jak przypuszczałam, sprawdził się wspaniale. Od razu wiedziałam, że tak to się skończy:) Nie wiem ile chleb wytrzyma, ale z moją miłością do kus kusu może zniknąć już za chwilę.

Chleb z z kaszą kus kus #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 30 mins Total time: 2 hours 45 mins Serves: 1 Ingredients
  • 400 g mąki
  • 80 g suchego kus kusu
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g płatków owsianych
  • 300 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Kus kus zalej wrzątkiem do jego wysokości (lub w inny sposób podany na opakowaniu). Przykryj na 5 minut talerzem/przykrywką i poczekaj aż pochłonie wodę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, płatki owsiane i wystudzony kus kus.
  3. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj chleb. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie dodatkowe 5 minut.
  4. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek.
  6. Połóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż po włożeniu wykałaczki do ciasta, wyjdzie ona sucha (nie przylepi się do niej ciasto).
  9. Odstaw do ostygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z kaszą orkiszową

Chleb żytnio-orkiszowy na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

Chleb z kaszą jęczmienną na za…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-gryczany na zakwasie z kaszą

Chleb pszenno-gryczany na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia

Chleb orkiszowy z kaszą grycza…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną

Chleb orkiszowy razowy z białą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną w majowej Piekarni

Chleb orkiszowy z kaszą grycza…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami