Chleb z z kaszą kus kus
Połączenie chleba z kaszą lub ryżem zawsze świetnie się sprawdza. Dzięki pęczniejącym ziarenkom chleb nabiera wilgoci i utrzymuje świeżość na dobre kilka dni. Dlatego ja, piekąc nowe bochenki często wspomagam się kaszą czy ryżem.
Dzisiaj postanowiłam upiec chleb z moją ulubioną kaszą- kus kusem. Jest on dla mnie spełnieniem „kaszowych”, smakowych marzeń. Uwielbiam połączyć go z warzywami i zjadać jako dodatek do głównego dania, lub nawet na zimno jako świetną przekąskę, którą można zabrać ze sobą w małym pudełku. Najbardziej ukochałam sobie wersję z rodzynkami i miętą, którą od kilku lat niezmiennie uważam za najlepszą. Przyszedł więc czas, żeby dodać kus kus do bochenka chleba.
Tak jak przypuszczałam, sprawdził się wspaniale. Od razu wiedziałam, że tak to się skończy:) Nie wiem ile chleb wytrzyma, ale z moją miłością do kus kusu może zniknąć już za chwilę.
Chleb z z kaszą kus kus #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 30 mins Total time: 2 hours 45 mins Serves: 1 Ingredients- 400 g mąki
- 80 g suchego kus kusu
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 50 g płatków owsianych
- 300 ml ciepłej wody
- Kus kus zalej wrzątkiem do jego wysokości (lub w inny sposób podany na opakowaniu). Przykryj na 5 minut talerzem/przykrywką i poczekaj aż pochłonie wodę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, płatki owsiane i wystudzony kus kus.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj chleb. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie dodatkowe 5 minut.
- Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek.
- Połóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż po włożeniu wykałaczki do ciasta, wyjdzie ona sucha (nie przylepi się do niej ciasto).
- Odstaw do ostygnięcia.