Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie
Wspaniały chleb o lekko słodkawym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-)
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki orkiszowej, 1,5 szklanki wody, 2 płaskie łyżki miodu, 2 jajka w temperaturze pokojowej, 2 łyżeczki soli, 60 g roztopionego masła lub margaryny, 8 g suszonych drożdży, 2 suszone pomidory drobno pokrojone.
Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, 1 łyżka mleka, Mak do posypania
Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego :-)