Bigos cygański ani tochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!
Wypróbowałam i mogę śmiało polecić na święta pyszną sałatkę śledziową z porem i czerwoną fasolą. Na początku nie umiałam wyobrazić sobie śledzia z fasolą ale sałatka jest naprawdę znakomita. Śledź i por nadają ostrego smaku tej sałatce a fasola jakby ją łagodzi.
Podobnie jak z chrzanami, zestawiłam tu trzy łatwe do zrobienia i smaczne sosy, które doskonale pasują na Wielkanocny stół. Świetnie komponują się nie tylko z jajkami na twardo, ale i z zimnymi mięsami i wędlinami.
Znakomite na obiad, śniadanie, kolację czy też jako przekąska. Wytrawna wersja muffinek zaspokoi głód na długi czas. Ciasto jest lekkie, puszyste i delikatnie kremowe (zapewne przez śmietanę w składzie), co świetnie komponuje się z cięższymi dodatkami typu podsmażony boczek i cebula.
Ten przepis to efekt wczorajszych spontanicznych zakupów w sklepie spożywczymi. Dostałam naprawdę piękną czerwoną paprykę, cukinia była też niczego sobie, a ziemniaki czekały już w domu. Pomieszałam, przyprawiłam i … tym sposobem zjedliśmy naprawdę pyszny obiad! Szalenie lubię takie ciepłe, zapiekane cuda.
Propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…
Natrzeć kurczaka oliwą, posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut, a następnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Podzielić brokuła na różyczki i odsączyć kukurydzę z puszki, a następnie połowę kukurydzy (125 g) zmiksować na jednolitą masę...
Świetny przepis na pszenne tortille. Są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Jeżeli porcja jest dla nas zbyt duża, i tak warto przygotować cała porcję, i część surowego ciasta zamrozić. Zamrażałam już rozwałkowane packi, owinięte pojedynczo w folię i ta metoda świetnie się sprawdziła.
Przepis na ten schab powstał z modyfikacji przepisu na wędlinę gotowaną 2 razy po 5 minut. Zanim jednak mięso było ugotowane najpierw marynowało się w mieszance przypraw w połączeniu z niewielką ilością soli peklowej. To dzięki niej i przyprawom nasza wędlina jest różowa i soczysta.