Bigos cygański
Bigos cygański ani tochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!
Składniki na klopsiki:
0,5 kg mielonego
2 cebule
sól, pieprz
2 żółtka
Składniki na bigos:
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
4 papryki lub słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków konserwowych
słoiczek keczupu
zioła prowansalskie, oregano, bazylia
sól, pieprz
Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki - 2 cm, nie trzeba dodawać bułki tartej. Klopsiki usmażyć jak zrazy.
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć., pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki wrzucić do głebokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodać keczup i dokładnie wymieszać
Smacznego:-)