Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską
Weekend minął oczywiście za szybko. Ponieważ mamy chwilowo piękną pogodę w Anglii, wybraliśmy się w sobotę na wycieczkę rowerową. Zajęło nam to kilka godzin i zrobiliśmy jakieś 24 kilometry. Ale było cudownie:)! Małe miasteczko z fantastyczną katedrą z XI wieku i rozległym parkiem a obok znajduje się jeden z najstarszych pubów w Anglii w którym nocował Oliver Cromwell. Niestety zdjęcia mam tylko z komórki ale następnym razem na pewno zabiorę aparat. I jeszcze jedno… tutaj dopuszczalny limit alkoholu we krwi u kierowcy to 0,8 promila, więc jedno piwko w drodze było ok;) A jak smakowało po takim wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!!
A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…
Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:- 1 pierś z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 150 g sera pleśniowego
- 1 czerwona papryka
- garść czarnych oliwek
- 200 g ananasa z puszki
- 50 g sezamu
- oliwa, sos sojowy, sól, pieprz
Dressing:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Na małej ilości oliwy usmażyć kurczaka na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.
3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.
5. Wszystkie składniki dressingu wymieszać.
6. Kurczaka, kapustę pekińską, paprykę, ser pleśniowy, ananasa i oliwki wymieszać. Doprawić solą. Polać dressingiem i posypać ziarnami sezamu.
Smacznego
Drukuj / PDF