Wspaniały dodatek do sałtatek, na kanapki, do samodzielnego podjadania, a oliwa, która zostaje ma już tak pyszny smak, że idealnie sprawdza się jak najlepszy sos. Polecam!
Feta z pieczoną papryką oraz grillowanym bakłażanem marynowane w smakowym oleju Kujawskim czyli trzecia i ostatnia odsłona konkursu z Majanowym Pieczeniem. Doskonała propozycja do kanapek lub dodatków do dań mięsnych.
Pasują do wszystkiego: kanapek, sałatek czy jako samodzielne warzywo do obiadu czy przystawka z pieczywem. Ważne by użyć do tej potrawy naprawdę dobrej oliwy. Papryki są delikatne, lekko słodkie i naprawdę pyszne. Polecam!
Ja jako już dorosła osoba doceniłam porzeczkę w pleśniaku i to do niego zawsze zamykam ją za szkłem na zimę, w woreczkach w zamrażarce czy na świeżo w deserach - głównie ze słodkimi lodami w roli głównej.
Mimo żaru lejącego się z nieba czas pomyśleć o zimie. Na tapetę wywołane są ogórki. Najwięcej u nas robi się oczywiście kiszonych, nie mniej po meksykańsku i w zalewie musztardowej.
Z nowości, które poczyniłam w tym roku wśród przetworów - prym smakowy wiedzie ta galaretka. Ma czarodziejski kolor, niesamowity zapach i wspaniały smak, któremu nie mogę się oprzeć i wiem, że te słoiczki, ktore powstały znikną lada moment.
ardzo lubię wszelkiego rodzaju marynaty, ale ta do ogórków pasuje mi najbardziej. Słodko-kwaśna z delikatną nutą musztardy, idealnie wywarzone smaki. A co równie ważne - prosta i szybka. Pyszne pikle na zimę zrobione w niedługim czasie z kilku składników. Polecam!
Ci którzy są ze mną od początku albo znają mnie osobiście to wiedzą, że mam najlepszą, uniwerslaną zalewę do marynowania wszystkiego co tylko mamy ochotę zamarynować - najlepsza marynata, bo stworzona i dopracowana przez moją Mamę i ma już.... dziesiąt lat ;) !
Do tej pory kupowałam suszone pomidory, bo wykonanie ich kojarzyło mi się z bardzo czasochłonnym zajęciem. I się nie pomyliłam... pomidorowe "Love" trwało z 4 dni.... ususzyć ponad 40 kg pomidorów, wykorzystać wydrążony miąższ, całość pozamykać w słoikach... działo się w mojej kuchni, ale było warto!
Sezon paprykowy dobiega końca, ale na pewno zdążycie jeszcze w tym tygodniu zrobić tę oto sałatkę do słoików. Włożyłam ją do słoików już blisko 3 tygodnie temu, ale zanim podzieliłam się z Wami przepisem, poczekałam aż będzie można jej spróbować. Otworzyłam jeden słoiczek do weekendowego obiadu i zniknął w mgnieniu oka, więc mogę z czystym sumieniem podać recepturę.
Ja wysuszyłam kwiaty i będę się cieszyć wspaniałym naparem o delikatnie słodkawym, anyżkowym smaku. Taka herbata działa rozgrzewająco, napotnie, rozkurczowo jest pomocna w stanach przeziębień. Jej działanie jest wielokrotnie silniejsze niż działanie naparu z kwiatów lipy. Napar z kwiatów czarnego bzu może służyć do przemywania skóry podrażnionej i trądzikowej.
Uwielbiam pachnące wypieki, serniki, babeczki, desery z dodatkiem tego obłędnie pachnącego kwiatu, dlatego gdy tylko dopadłam kilka krzaczków dzikiej róży, blisko mojego domu, wybrałam się na pierwsze zbiory.
Kto nie próbował konfitury z płatków róży, nie wie co dobre. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można również zrobić samemu. Gdybym się nie wybrała na niedzielną wycieczkę rowerem, tej konfitury pewnie by nie było. Jadąc skrótami, powrotną drogą znalazłam miejsce, gdzie rosły wspaniałe krzewy dzikiej róży.
Syrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów. Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.