Suszone kwiaty czarnego bzu

Czarny bez to rodzimy, bardzo popularny krzew ozdobny. Roślina kiedyś bardzo popularna, obecnie znowu zyskuje na popularności. Właściciele dużych działek chcą mieć w ogrodzie ten piękny, odporny na choroby i szkodniki krzew. Owoce czarnego bzu są jadalne po obróbce termicznej. Można z nich wytwarzać marmolady i soki, oraz wina i nalewki. W ziołolecznictwie zastosowanie mają również kora, liście i korzenie czarnego bzu. Ja wysuszyłam kwiaty i będę się cieszyć wspaniałym naparem o delikatnie słodkawym, anyżkowym smaku. Taka herbata działa rozgrzewająco, napotnie, rozkurczowo jest pomocna w stanach przeziębień. Jej działanie jest wielokrotnie silniejsze niż działanie naparu z kwiatów lipy. Napar z kwiatów czarnego bzu może służyć do przemywania skóry podrażnionej i trądzikowej. Kwiaty zbieramy do południa i tylko zdrowe, świeżo rozkwitnięte baldachimy. Suszymy w ciepłym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Do sporządzenia mocnego naparu wystarczy jedna łyżka suszu kwiatowego. 

Zdjęcie - Suszone kwiaty czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Suszone kwiaty czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Suszone kwiaty czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy