Ogórki kanapkowe z curry
Chrupiące plasterki ogórków przyprawione aromatyczną przyprawą curry to świetny dodatek do kanapek. Polecam !
przepis znalazłam na MojeTworyPrzetwory
Składniki :
- 3 kg ogórków gruntowych
- gorczyca , ziele angielskie , czarny pieprz, liście laurowe
zalewa :
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika wsypać 1 łyżeczkę gorczycy, wrzucić po 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna czarnego pieprzu.
Składniki zalewy zagotować.
Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki*. Poukładać ciasno w słoikach, "na stojąco". Zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiki. Pasteryzować przez ok. 5-7 minut.
* w oryginalnym przepisie ogórki należało obrać ze skórki, ja wolę nieobrane, więc ten krok pominęłam