Syrop z płatków róży

Syrop z płatków róży

Zdjęcie - Syrop z płatków róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Syrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów.
Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.
Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną :)



Składniki:

100g płatków róży dzikiej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny




Wykonanie:
Zaczynamy od mozolnej pracy - czyli obcinania białych części płatka. Podobno, to białe nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.
Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.

W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.

Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych małych buteleczek lub słoiczków.

Płatków nie wyrzucać. Ja zamroziłam i mam zamiar aromatyzować nimi marmoladę jabłkową.


Zdjęcie - Syrop z płatków róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Syrop z płatków róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Zdjęcie - Syrop z płatków róży - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów