Syrop z płatków róży
Syrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów.
Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.
Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną :)
Składniki:
100g płatków róży dzikiej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Zaczynamy od mozolnej pracy - czyli obcinania białych części płatka. Podobno, to białe nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.
Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.
W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.
Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych małych buteleczek lub słoiczków.
Płatków nie wyrzucać. Ja zamroziłam i mam zamiar aromatyzować nimi marmoladę jabłkową.
Smacznego !