Ogórki w zalewie musztardowej
Mimo żaru lejącego się z nieba czas pomyśleć o zimie. Na tapetę wywołane są ogórki. Najwięcej u nas robi się oczywiście kiszonych, nie mniej po meksykańsku i w zalewie musztardowej. Co roku na przełomie lipca i sierpnia z tatą zamykamy się w kuchni i zaczynamy rodzinne wekowanie. To prawie od lat jest nasz rytuał. ...a zimą wyciągnięte na imprezie robią furrorę:-)
st
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- ewentualnie listki laurowe i ziarenka pieprzu (niekoniecznie),
zalewa:
- 1 l wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej
- 0,3 kg cukru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić. 3 kg ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ogórki ułożyć w słoikach, dodać listki i ziarenka pieprzu Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 3 minuty. Najlepiej smakują po kilku miesiącach, kiedy dobrze się przegryzą.