Ogórki konserwowe - pikle ogórkowe w sosie musztardowym

Te pikle dołączyły do kolekcji przetworów na zimę w mojej spiżarni. Obok stojących na półkach słoików z dżemami, kompotami, sokami z jeżyn i płatkami róży ucieranej z cukrem, mam teraz jeszcze ogórki. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju marynaty, ale ta do ogórków pasuje mi najbardziej. Słodko-kwaśna z delikatną nutą musztardy, idealnie wywarzone smaki. A co równie ważne - prosta i szybka. Pyszne pikle na zimę zrobione w niedługim czasie z kilku składników. Polecam! Przepis pochodzi z książeczki „Przetwory domowe” Elżbiety Adamskiej. Ja trochę zmieniłam sposób przygotowania ogórków - tak podaję przepis.
Ogórki konserwowe - pikle w sosie musztardowym
2 kg sporych ogórków, 1 litr wody, 1 szkl. octu, 5 łyżeczek soli, 300 g cukru, 3 łyżki musztardy
Ogórki umyć i pokroić w plastry grubości pół centymetra. Słoiki i nakrętki wyparzyć. Nakrętki wysuszyć. W słoikach ułożyć dość ciasno ogórki. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem. Odstawić z palnika, dodać musztardę i wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować 5 minut.