Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu.
Posłodziłam tą ilość tylko 400 g cukru, ponieważ trafiłam na wyjątkowo słodkie truskawki, więc proszę posłodzić tyle - ile Wy lubicie;) Mam plan w tym sezonie przetworowym używać jak najmniej cukru - głównie białego i nie korzystać z żelfixów
Ostatnio oglądałam film z cytrynami. Najpierw spektakularnie wysypały się z siatki głównej bohaterce, potem pojawiły się na wielkim obrazie w biurze kolejnej postaci, a na koniec mieniły się swoim żółtym kolorem na tle zielonych liści w sadzie z drzewkami cytrynowymi. Uznałam to za znak i nabrałam ogromnej ochoty, żeby zrobić lemon curd czyli krem cytrynowy.
Smaczny dodatek do lodów, gofrów lub ciast np. sernika.(...) Skorzystałam z mrożonych wiśni, ale z powodzeniem można teraz w sezonie wykorzystać świeże owoce. Bez dodatku żelatyny - rolę zagęstnika pełni tu mąka ziemniaczana.
Zrobienie frużeliny w domu jest bardzo proste, jednak większość przepisów, na jakie natknęłam się w internecie zawiera albo żelatynę, albo mąkę ziemniaczaną. W tym pierwszym przypadku otrzymamy raczej galaretkowaty dżem, w drugim – bardziej kisiel. A frużelina jest czymś pomiędzy. I tak analizując różne przepisy, opracowałam swoją wersję. Według mnie – to jest to :)
Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni.
Z nowości, które poczyniłam w tym roku wśród przetworów - prym smakowy wiedzie ta galaretka. Ma czarodziejski kolor, niesamowity zapach i wspaniały smak, któremu nie mogę się oprzeć i wiem, że te słoiczki, ktore powstały znikną lada moment.
Lemon curd to krem cytrynowy na bazie jajek o cudownym słodko-kwaśnym smaku. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a smak jest rewelacyjny! :-) Idealny to tortów, kremów, ciast, deserów, tart, lodów itp. Jest tak pyszny, że można po prostu wyjadać go łyżeczką ze słoika :-)
Dziś proponuję ekstremalnie waniliowy syrop, którym zalewamy suszone morele. Owoce od razu zyskują na jędrności, stają się soczyste. To idealny dodatek do porannych placuszków, kaszki manny czy nawet rozgrzewającej herbaty.