Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa



Zdjęcie - Frużelina wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dużo o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam do niej przekonania. W tym roku jednak postanowiłam się z nią zmierzyć. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i w końcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego jak dużo soku mają wiśnie. Moje wiśnie były też dość kwaśne, stąd taka ilość cukru.”
Zdjęcie - Frużelina wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Frużelina wiśniowa (przepis własny)

Składniki:
4 słoiczki o poj. 350ml

1kg wydrylowanych wiśni
0,5kg cukru żelującego 1:1 Diamant
sok z 1 cytryny
2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
50ml zimnej wody

Wiśnie wsypujemy do rondla. Dodajemy sok z cytryny i zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy na 4 godziny. Następnie stawiamy rondel na małym ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu 4 minuty. W tym czasie mieszamy skrobię ziemniaczaną z wodą, dodajemy dwie łyżki soku wiśniowego z rondla z wiśniami i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do rondla i cały czas mieszając ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa zgęstnieje przekładamy ją do suchych wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Frużelina powinna mieć półpłynną konsystencję. Jeżeli planujemy przechowywać ją dłużej dobrze jest słoiki zapasteryzować przez 20 minut.

Kategorie przepisów