Morele w syropie waniliowym
W tym roku praktykuję jako pomocnik Świętego Mikołaja i już od jakiegoś czasu w moim elfickim warsztacie przygotowuję najlepsze prezenty na świecie- czyli takie, które można zjeść!
Dziś proponuję ekstremalnie waniliowy syrop, którym zalewamy suszone morele. Owoce od razu zyskują na jędrności, stają się soczyste. To idealny dodatek do porannych placuszków, kaszki manny czy nawet rozgrzewającej herbaty.
Morele w syropie waniliowym Składniki
- suszone morele - 1 i 1/2 szklanki
- woda - 3/4 szklanki
- skórka z cytryny - 2 kawałki
- imbir - 2 plastry
- wanilia - 1/4 laski
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyjmij ze środka nasionka. Przełóż je razem z pozostałą laską do rondelka. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (pamiętaj, aby skórka cytryny pozbawiona była białej, gorzkiej części). Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gorące owoce z syropem przełóż do słoików, szczelnie zamknij.
Z podanych proporcji uzyskasz 2 nieduże słoiki (jak na zdjęciu).