Lemon curd

Lemon curd
Zdjęcie - Lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lemon curd to krem cytrynowy na bazie jajek o cudownym słodko-kwaśnym smaku. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a smak jest rewelacyjny! :-) Idealny to tortów, kremów, ciast, deserów, tart, lodów itp. Jest tak pyszny, że można po prostu wyjadać go łyżeczką ze słoika :-)
P.S. Przez najbliższe 4 dni niestety nie będzie mnie na blogu, ponieważ wyjeżdżam. Po powrocie pojawi się przepis z użyciem tego pysznego kremu... :-)

Składniki na ok. 1,5 szklanki kremu:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 duże cytryny
  • 80g masła
  • ok. 3/4 szklanki cukru (proponuję dodawać do smaku, ja dałam niecałe 3/4 szklanki)
Wykonanie:
Cytryny dokładnie umyć. Zetrzeć z nich skórkę (uwaga aby nie ścierać białej skórki! tylko żółtą!). Następnie przekroić je na pół i wycisnąć z nich sok. W rondelku roztrzepać trzepaczką jajka, żółtka i cukier, aż składniki się połączą. Postawić na kuchence i na małym ogniu podgrzewać cały czas mieszając ok. 5 minut. Następnie dodać masło, sok i skórkę i dalej podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje (u mnie był gotowy, kiedy zaczął wyraźnie bulgotać). Przetrzeć przez sito, aby rozetrzeć grudki, które mogły nam powstać. Na sicie pozostanie skórka cytrynowa. Łyżką zdejmujemy tą skórkę i dodajemy do kremu. Lemon curd przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Zdjęcie - Lemon curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów