A to jedno z moich nowych śniadaniowych odkryć, choć z powodzeniem można je zaserwować także na przystawkę lub przekąskę. Cukinia z gorgonzolą to bardzo smaczne połączenie, a jeśli dodamy do tego miodowo-balsamiczny dressing, przyjemność osiąga najwyższy pułap ;)
Fantastyczny pomysł na przepyszną pastę :) Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Spotkania. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na cukinie i pomidory smakują tak jak nigdy :) Polecam :)
Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw. Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań - ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.
Może on się wydawać trudny w wykonaniu. Prawda jednak jest taka, że nie wymaga on specjalnych zdolności kulinarnych. Można go bez większych problemów upiec samodzielnie w domu.
Zjadając 100 g ciasta pizzy fundujemy sobie około 190 – 210 kcal. natomiast w 100 g cukinii mamy tylko 16 kcal. Ponad to, cukinia dodatnio wpływa na procesy trawienia i odkwasza nasz organizm. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów takich jak wapń i potas. Mając na uwadze powyższe dane z wielką przyjemnością rezygnuję często z ciasta do pizzy zastępując je plastrami cukinii.
Placuszki są delikatne, ale jednocześnie treściwe, dzięki czemu zaspokoją głód na długo. Sprawdzą się zarówno jako propozycja śniadaniowa czy słodki podwieczorek. Oczywiście samej cukinii w ogóle nie czuć, więc jeśli nawet ktoś nie przepada za jej smakiem, nie ma się czego obawiać.