Lasagne ze szpinakiem i cukinią
Robiłam kiedyś lasagne ze szpinakiem i mięsem, z dynią i mięsem, a tym razem proponuję lasagne w 100% warzywno-serową.
Przepis znalazłam w lutowym „Poradniku Domowym”, ale dość mocno go zmodyfikowałam, bo wg mnie proponowane tam proporcje między składnikami były dość abstrakcyjne.
Lasagne jest rewelacyjna. Pyszny szpinak, lekko chrupiąca cukinia i kremowy camembert. Czego chcieć więcej od dobrego obiadu? :)
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ
(na 6-7 porcji)
16 płatów lasagne,
2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach,
2 nieduże cukinie,
1 duża żółta papryka,
4 ząbki czosnku,
2 krążki sera camembert,
3 łyżki sera mascarpone,
1 jajko,
250ml śmietanki kremówki,
2-3 łyżki startego parmezanu,
sól i pieprz,
oliwa
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, następnie wrzucić szpinak, przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się rozmrozi. Wtedy odkryć patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podgrzewać, aż woda ze szpinaku odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.
Paprykę oczyścić i pokroić na paseczki. Na mniejszej patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej na małym ogniu paprykę, aż zmięknie.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami obgotować płaty lasagne przez ok. 4 minuty. Wyjmować je łyżką cedzakową i kłaść na czystej ściereczce.
Camembert pokroić na plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć na niej 4 płaty lasagne, w razie potrzeby je docinając, aby pokryły całe dno. Następnie równomiernie nałożyć 1/3 szpinaku, ¼ plasterków cukinii, ¼ papryki i ¼ camemberta. Następnie znowu makaron itd. - W ten sposób ułożyć 2 kolejne warstwy. Na wierzchu ułożyć ostatnie 4 płaty lasagne, pozostałą cukinię i paprykę.
Ostatnią ćwiartkę camembert podgrzać w rondelku razem ze śmietanką. Gotować przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Sosem polać równomiernie całą zapiekankę. Wierzch posypać startym parmezanem.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Przepis znalazłam w lutowym „Poradniku Domowym”, ale dość mocno go zmodyfikowałam, bo wg mnie proponowane tam proporcje między składnikami były dość abstrakcyjne.
Lasagne jest rewelacyjna. Pyszny szpinak, lekko chrupiąca cukinia i kremowy camembert. Czego chcieć więcej od dobrego obiadu? :)
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ
(na 6-7 porcji)
16 płatów lasagne,
2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach,
2 nieduże cukinie,
1 duża żółta papryka,
4 ząbki czosnku,
2 krążki sera camembert,
3 łyżki sera mascarpone,
1 jajko,
250ml śmietanki kremówki,
2-3 łyżki startego parmezanu,
sól i pieprz,
oliwa
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, następnie wrzucić szpinak, przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się rozmrozi. Wtedy odkryć patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podgrzewać, aż woda ze szpinaku odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.
Paprykę oczyścić i pokroić na paseczki. Na mniejszej patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej na małym ogniu paprykę, aż zmięknie.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami obgotować płaty lasagne przez ok. 4 minuty. Wyjmować je łyżką cedzakową i kłaść na czystej ściereczce.
Camembert pokroić na plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć na niej 4 płaty lasagne, w razie potrzeby je docinając, aby pokryły całe dno. Następnie równomiernie nałożyć 1/3 szpinaku, ¼ plasterków cukinii, ¼ papryki i ¼ camemberta. Następnie znowu makaron itd. - W ten sposób ułożyć 2 kolejne warstwy. Na wierzchu ułożyć ostatnie 4 płaty lasagne, pozostałą cukinię i paprykę.
Ostatnią ćwiartkę camembert podgrzać w rondelku razem ze śmietanką. Gotować przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Sosem polać równomiernie całą zapiekankę. Wierzch posypać startym parmezanem.
Piec 30 minut w 180 stopniach.