Cukinia konserwowa
Bardzo smaczne cukinia w occie w smaku przypominająca ogórki konserwowe. Polecam wszystkim a moje dzieci zachwycone :-)
4 kg CUKINII (po oczyszczeniu 3300)
2 LITRY WODY
3 SZKLANKI OCTU
2 ŁYŻKI SOLI KAMIENNEJ
1 SZKLANKA CUKRU
CHRZAN
ZIELE ANGIELSKIE
PIEPRZ W ZIARENKACH
SUCHA LUB ŚWIERZA PAPRYCZKA CHILI
CZOSNEK
Cukinie oczyścić z miękkiego miąższu i pokroić w paski - poukładać ciasno w słoiku. Następnie zagotować wodę z cukrem,solą i octem, wystudzić. W międzyczasie włożyć do każdego słoiczka po dwa kawałki chrzanu, po dwa ząbki czosnku, po kawałku papryczki chili, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować w wodzie od zagotowania 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego