Cukinia konserwowa

Cukinia konserwowa

Zdjęcie - CUKINIA KONSERWOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczne cukinia w occie w smaku przypominająca ogórki konserwowe. Polecam wszystkim a moje dzieci zachwycone :-)


4 kg CUKINII (po oczyszczeniu 3300)

2 LITRY WODY

3 SZKLANKI OCTU

2 ŁYŻKI SOLI KAMIENNEJ

1 SZKLANKA CUKRU

CHRZAN

ZIELE ANGIELSKIE

PIEPRZ W ZIARENKACH

SUCHA LUB ŚWIERZA PAPRYCZKA CHILI

CZOSNEK

 

Cukinie oczyścić z miękkiego miąższu i pokroić w paski - poukładać ciasno w słoiku. Następnie zagotować wodę z cukrem,solą i octem, wystudzić. W międzyczasie włożyć do każdego słoiczka po dwa kawałki chrzanu, po dwa ząbki czosnku, po kawałku papryczki chili, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Zalać zimną zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować w wodzie od zagotowania 20 minut. Po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - CUKINIA KONSERWOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów