Makaron, szpinak, cukinia i mascarpone
Uwielbiam takie obiady, kiedy jest zielono, szybko i pysznie. Uwielbiam, kiedy moi Panowie pytają co będzie na obiad, czekają oczywiście na kawał mięsa i na widok takie makaronu robią: WoW;)
Nie przedłużając przechodzę do przepisu.
Składniki:
- ulubiony makaron - ja dałam penne - ilość dla 3 osób
- 4 łyżki masła klarowanego
- 200 g szpinaku w liściach - dałam swój - osobiście przez siebie zamrożony
- 1 mała młoda cukinia
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 150 g mascarpone
- 15 listków świeżej bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz i świeżo zmielona sól morska
Przygotowanie:
- ugotować makaron według przepisu na opakowaniu
- cukinię umyć, osuszyć, odciąć szypułkę i pokroić w plasterki - około 0,5 cm, przyprawić świeżo zmieloną solą
- rozgrzać 1 łyżkę masła i na niej usmażyć cukinie, po 1-2 minuty z każdej strony, zdjąć na talerzyk
- dodać resztę masła i na tej samej patelni poddusić szpinak około 3-4 minuty
- dodać sok z cytryny, świeżo zmielony pieprz, sól i pokrojone liście bazylii
- dodać mascarpone, dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania
- dodać makaron, całość dokładnie wymieszać na patelni, wyłożyć na talerz
- podokładać wcześniej podsmażoną cukinię, podawać z pokrojonym w kostkę pomidorem