Makaron, szpinak, cukinia i mascarpone

Makaron, szpinak, cukinia i mascarpone

Uwielbiam takie obiady, kiedy jest zielono, szybko i pysznie. Uwielbiam, kiedy moi Panowie pytają co będzie na obiad, czekają oczywiście na kawał mięsa i na widok takie makaronu robią: WoW;)

Zdjęcie - Makaron, szpinak, cukinia i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie przedłużając przechodzę do przepisu.

Składniki:

  • ulubiony makaron - ja dałam penne - ilość dla 3 osób
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 200 g szpinaku w liściach - dałam swój - osobiście przez siebie zamrożony
  • 1 mała młoda cukinia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 150 g mascarpone
  • 15 listków świeżej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz i świeżo zmielona sól morska


Przygotowanie:

  • ugotować makaron według przepisu na opakowaniu
  • cukinię umyć, osuszyć, odciąć szypułkę i pokroić w plasterki - około 0,5 cm, przyprawić świeżo zmieloną solą
  • rozgrzać 1 łyżkę masła i na niej usmażyć cukinie, po 1-2 minuty z każdej strony, zdjąć na talerzyk
  • dodać resztę masła i na tej samej patelni poddusić szpinak około 3-4 minuty
  • dodać sok z cytryny, świeżo zmielony pieprz, sól i pokrojone liście bazylii
  • dodać mascarpone, dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania
  • dodać makaron, całość dokładnie wymieszać na patelni, wyłożyć na talerz
  • podokładać wcześniej podsmażoną cukinię, podawać z pokrojonym w kostkę pomidorem


Zdjęcie - Makaron, szpinak, cukinia i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów