Ekspresowy majonez wg Sebastiana
To przepis na ekspresowy domowy majonez według przepisu mojego brata. Jego zaletą jest to wszystkie składniki lądują w pojemniku razem. Jedynym wymogiem jest mocne schłodzenie końcówki blendera.
Prawdę mówiąc kiedy opowiadał o tym sposobie na przygotowanie majonezu pokiwałam w duchu głową i dopowiedziałam sobie: "na pewno...". Nie chciało mi się wierzyć, że od tak można wszystko razem wlać i zrobi się majonez. Każdy kto sam go przygotowuje choć raz miał taką sytuację, że majonez się zważył, bo na przykład za szybko wlał olej. No więc jak to...?
Dzisiaj postanowiłam wypróbować ten sposób i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Majonez był gotowy dosłownie w kilkanaście sekund od włączenia blendera. Przeżyłam totalny szok.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu zarówno tych, którzy sami go robią majonez w domu i nie wyobrażają sobie jedzenia kupnego, ale również tych, dla których przygotowanie go w domu jest czarną magią. Wstawcie tylko końcówkę blendera do zamrażarki i przyszykujcie składniki, za chwilę majonez będzie gotowy.
Domowy majonez wersja ekspresowa - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru (ja dałam fruktozę)
Skorupkę jajka sparzyć wrzątkiem.
Wszystkie składniki umieścić w wysokim kubku. Mocno schłodzoną końcówką blendera zmiksować składniki.
Domowy majonez wersja ekspresowa - Laura
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: